Una pregària laica

Al Respectable, avui al meu bloc una versió d’una espiritual: “Just over in the Gloryland”. Vaig descobrir-la llegint un llibre magnífic sobre els origens del jazz. Caps als anys 20, Sam Morgan’s Jazz Band la va versionar a ritme de swing sota el títol mutilat de “Over in the Gloryland“. De fet, vaig arribar a la cançó original perquè no em creia que aquells músics de jazz haguessin trabat una cançó tant diabòlicament clàssica, i no anava massa equivocat. La cançó neix en una petita parròquia de Texas i està escrita per uns senyors blancs. No es llegeixi de manera esbiaxada l’anterior. El que vull dir és que té una harmonia i una melodia “ben europees”, i quan això es mecla amb el swing i el jazz de New Orleans el plaer resulta indescriptible.

De Texas va passar a la resta de parròquies d’amèrica un cop inclosa en llibres que recollien cançons per a ésser cantades a missa. I d’aquí a les mans de músics negres de New Orleans als anys vint. També va arribar a Europa, Dinamarca i Anglaterra. Si us interessa, aquí podeu llegir-ne la història sencera.

L’he batejat com “Una estona més” ja que la traducció de la lletra original era impossible al català i sobretot tenia un component de fervor religiós que, honestament, a mi em costa connectar-hi. La lletra, evidentment, és agafada amb pinces i absolutament lliure. La melodia és preciosa i clara, i en aquesta ocasió compta amb els arranjaments de veu de la Montserrat Isanta. Una pregària laica, una cançó de diumenge.

Hi ha un lloc allí on la vida és un riu
Els cristians en diuen paradís
Un dia hi jugarem, serà sempre estiu
Si ens reunim al paradís

Una estona més aquí
Amb tu, la llum del meu camí
Fas del món un paradís
Si la mort em ve a buscar
Diré aquesta pregària
Una estona més amb tu

Pel riu de Creont ja no hi ha retorn
Enrera queda el que vas ser
Mil cançons d’amor i els amics tant lluny
No hi ha Glòria igual que el paradís

Una estona més aquí
Amb tu, la llum del meu camí
Fas del món un paradís
Si la mort em ve a buscar
Diré aquesta pregària
Una estona més amb tu

T'ha agradat?

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.